Ik ben Dave Haverkort, grafisch ontwerper gevestigd in Amersfoort (Nederland). Mijn praktijk is gebaseerd op een oneindige zoektocht naar unieke grafische systemen waar code, eenvoud en functionaliteit naast elkaar kunnen bestaan.
             Dit leidt tot een open aanpak in diverse media, wat betekent dat ik opensta voor nieuwe ontwikkelingen. Met een focus op het ontwerpen van visuele identiteiten, print, websites en publicaties, streef ik ernaar om betekenisvolle en eigentijdse visuele oplossingen te produceren. 
Education
Imagining Tomorrow International, Karlshochschule International University, Karlsruhe - 2019

HBO, Bachelor of Design, Graphic Design, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Utrecht- 2018

MBO, Grafische multimedia vormgeving, CIBAP, Zwolle - 2014

Internships
Studio Thonik- 2021
Studio Kern, Deventer - 2021
Studio Kern, Deventer - 2017
Wordlenig, Enschede - 2016
Hesitate, Enschede - 2016
Exhibitions
BYOB, Bunk Utrecht - 2020
ABRI, AG Utrecht - 2020
EKSPO, HKU Oudenoord - 2019
Graduates, De Fundatie Zwolle - 2018

Collaborations
Setup, Just a Like - 2021
Hit the Curb, HKUF - 2020 & 2021
Overkill, HKU Feesten - 2020
Centraal museum Utrecht - 2020
Kompact + Studio Oz, ADE - 2017

Experience
Studio Kern, Deventer - 2021
Wordlenig, Enschede - 2018
Studio Kern, Deventer - 2017
HVRKRT-DSGN, Amersfoort - 2017


Haverkortdsgn@gmail.com
+31 (0) 6 424 924 69


(H︎︎︎D) HD©2020

Mark

Expeditie Studio Kern


Het voelt als het weerzien van een oude bekende of een vakantievriend. Studio Kern, of zoals Jort het zou zeggen ‘Studio Kreun’, heeft mij voor de tweede keer willen verwelkomen en meegenomen door het Kerniversum vol met flauwe grappen, zwarte koffie en vette Tantuni (Turkse kalfs wrap). Een voedzame bodem voor het vormen van een kritische kijk op design, kwaliteit, vorm en inhoud ten aanzien van het vakgebied. Dat uit zich in eindeloos geneuzel over typografie en kleur, veel aandacht voor details en een grote passie voor vrijwel alles met een elektronisch ritme. Vanaf dag één voelde alles al heel vertrouwd. Alsof ik nooit weg ben geweest, ook al zaten er drie jaar tussen mijn eerste en tweede stageperiode bij Studio Kern.

Het vierkoppige team bestaande uit Jort Braam, John Patrick Nijkamp, Jord Schöppink en Vivian Vos werkt vanuit hun studio in Deventer (en soms vanuit Amsterdam) aan allerlei verschillende uitingen binnen grafisch-ontwerp. Hun focus ligt op de doorvertaling van marketing- en merkstrategieën in concepten, campagnes en visuele identiteiten, afgestemd voor elke oplossing die past bij de opdrachtgever - van webdesign tot aan print.

Categorie:
Concept, Huisstijl, webdesign
Expeditie, Studio Kern


Projecten:
CFDK-Foundation, New Momentum
Hyper-sailing


CFDK-Foundation            

Tijdens mijn stageperiode heb ik mogen werken aan de identiteit van CFDK-Foundation (Care for Disabled Kids), een non-profit organisatie die zich inzet voor ‘decent (day) care’ voor gehandicapte kinderen in Noord-Macedonië. In de huidige situatie is het zo dat kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking in dit gebied zeer beperkte of geen toegang hebben tot een professionele kinderopvang, onderwijs of zorginfrastructuur. Mocht er toch enige vorm zijn van zorg is dat alleen voor kinderen met een ‘lichte’ handicap. Echter, er zijn geen verzorgingstehuizen voor kinderen met een zware handicap.
            In de communicatie wordt er rekening gehouden met de heersende taboe omtrent handicap of zorgbehoevende kinderen. Daarom is er voor de huisstijl gekozen om een geabstraheerde vormentaal te ontwikkelen, die de kernpunten van de organisatie (educatie, ontwikkeling en persoonlijke zorg) op een vriendelijke manier weet te communiceren. Deze elementen zijn door hun speelse karakter makkelijk toe te passen en te combineren in zowel on- en offline communicatie: van campagnemateriaal tot webdesign compatibel voor zowel mobiel als desktop.
New Momentum

Ook heb ik tijdens mijn stage meegewerkt aan de visuele identiteit van New Momentum, een onderzoeks- en adviesbureau op het snijvlak van social media en sociale verandering. Het dynamische vormensysteem is een abstracte verbeelding van social-media bubbels en data-clouds die continu in momentum zijn net als het logo. Binnen dit project heb ik mij gefocust op de ontwikkeling van het dynamische vormensysteem en de doorvertaling van UX & UI design. Reflectie

De afgelopen periode heb ik veel vrijheid gekregen om te werken aan eigen projecten, kon ik meedraaien aan lopende projecten en werd ik volledig ondergedompeld in het werkveld grafisch-ontwerp. Iets waar ik mij gedurende mijn opleiding ook veel mee bezig houdt. Het functioneel vormgeven van communicatievraagstukken vind ik interessant. Het geeft mij energie wanneer een project vernieuwend en goed is uitgevoerd. Als ontwerper zijnde wil ik het vermogen tot creëren blijven ontwikkelen, wat soms frustrerend kan werken, want niet elke nieuwe techniek is even goed te implementeren. Dat kan liggen aan het feit dat ik de techniek nog niet goed genoeg onder controle hebt of er geen ruimte is voor de toepassing daarvan. De toepasbaarheid van Creative Coding vanuit zowel een praktijkgerichte als vrije invalshoek binnen grafisch-ontwerp leek toch lastiger te zijn dan verwacht. Daar komt ook een stukje voortvarend inzicht bij kijken als het gaat om de toepasbaarheid in de praktijk. Dat was mijn struikelblok.
            Op de academie kun je vrij experimenteren met deze techniek, waarbij toeval of een glitch voor visueel interessante beelden kunnen zorgen. Het experiment is daarbij vaak belangrijker dan het eindresultaat en dat gaat niet altijd op wanneer je in opdracht van een ander werkt. Een pijnlijke constatering? Ja en nee. Het heeft mij doen realiseren dat ik deze manier van werken niet alleen maar kan laten berusten op toeval. Deze conclusie zegt ook iets over de afstand van de academie en haar veilige omgeving voor experiment ten opzichte van de praktijk. Inmiddels is dit mijn 3e stage, maar ook één van mijn laatsten en dan ga ik naar vier keer proeven toch echt voor mijzelf of bij een studio aan de slag. Dit soort leermomenten maken mij als ontwerper completer. Echter, een echte complete ontwerper zal nooit bestaan en ik besef ook dat ik nog enorm veel te leren heb. Gelukkig ben ik nog jong en heb ik nog een hele carrière voor mij.

Mark